joi, 12 decembrie 2013

Cum te vezi ?

Cum te vezi aceea vei deveni chiar daca esti departe de realitate. Asa ca nu te speria daca pe drum calitatile tale vor fi negate sau nu vor da roade imediat. Esti intr-un proces de crestere.

Iata ce spune un specialist.

"Ca sa traiasca mai bine cu sine insusi, omul isi creaza o imagine idealizata despre sine si crede ca este este acea imagine (sau simte ca ar trebui sa fie). Constienta sau inconstienta, imaginea este, intr-o mare masura, departe de realitate, insa influenta pe care o exercita asupra vietii omului este foarte reala.

Elementele acestei imagini idealizate de sine sunt de obicei trasaturi valorizate la nivel social, cum ar fi: inteligenta, sinceritatea, frumusetea, credinta, bunatatea, etc.

"Cu cat imaginea de sine este mai nerealista, cu atat ea face ca individul sa fie mai vulnerabil si mai avid de afirmare exterioara si de recunoasterea celorlalti."

Daca ceilalti nu-i recunosc sau nu-i confirma trasaturile idealizate pe care omul crede ca le are, el se va simti neapreciat, va deveni frustrat sau furios, va percepe ca este atacat si va riposta cu agresivitate.

"Nu avem nevoie de confirmarea calitatilor de care suntem siguri, dar vom fi extrem de susceptibili daca cele false sunt puse in discutie". K. Horney

Ursula Sandner, Psiholog



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu