miercuri, 9 ianuarie 2013

Din mizeria Africii în topul Americii

Îmi plac poveștile de succes. Mă motivează, îmi dă entuziasm când văd cum alții nu au permis împrejurărilor și condițiilor grele în care erau cândva să le dicteze viitorul. Aceștia nu au lăsat ca frica, ideile religioase înguste sau scepticismul să îi oprească în drumul lor spre succes. Când au luat decizia corectă de a-și urma visul a însemnat că viața era în deja mâinile lor. Și au știut ce să facă cu ea. Te invit să citești acest articol despre viața extraordinară a unui african care a ajuns mult mai departe decât el însuși a visat vreodată că poate ajunge.

S-a născut într-o perioadă dificilă din anii '60 întruna dintre cele mai corupte, mizere și infracționale capitale din Africa. Kinsasha.
Dikembe Mutombo este al șaptelea copil din cei zece ai familiei Mutombo. La fel ca milioane de africani a cunoscut suferința care nu poate fi descrisă în cuvinte. Sărăcia, bolile, corupția, crima, violurile, răpirile, miliția Mai-Mai, războiul civil, au fost ingredientele de bază ale vieții din societatea în care el a crescut. Străzile murdare și fără canalizare, pe care dormeau zeci de mii de orfani goi și flămânzi, lipsa apei potabile și a unui loc unde cei bolnavi să fie tratați cu decență l-au făcut pe eroul acestei povestiri să își dorească cu disperare să schimbe ceva în acel loc.

Foto: Jonathan Alpeyrie  


A fost martor la zeci de evenimente în care oameni bolnavi au murit, sau au suferit mult numai pentru că nu au avut posibilitatea să fie pansați normal ori nu au avut la dispoziție o simplă injecție cu antibiotic. Și-ar fi dorit să devină un medic ce poate ajuta pe bieții oameni. La peste 6 milioane de locuitori atunci, în tot orașul erau sub 10 spitale slab dotate, personal puțin și slab calificat.

Ascultând într-o zi, la misionarii care vizitau uneori și ajutau africanii, un lucru important i-a rămas în minte. Soția misionarului a citat odată cuvintele Domnului: "Totul este posibil celui ce crede" și a vorbit despre acest lucru unor tineri care stăteau curioși în jurul ei la tot felul de povești frumoase, după ce aceasta le împărțea alimente și alte bunuri. 

Printre altele ea a zis: "Când crezi și te îndrepți în aceea direcție poți obține tot ceea ce ai nevoie sau îți dorești. Eu nu cunosc nici un caz în care cei care au stat hotărât în credință pentru ceva anume și au muncit pentru asta, să nu fi obținut acele lucruri. Și faptul că eu sunt aici și vă împart alimente și medicamente este ceea ce eu am dorit și pentru ce m-am rugat de când eram tânără. Cea mai mare dorință a mea a fost să ajung să lupt pentru cei nedreptățiți, să ajut pe cei care au nevoie de ajutor. Și iată-mă, trăindu-mi visul înaintea ochilor voștrii. Sunt cea mai fericită persoană din lume. Credința că pot m-a dus mult mai departe decât vreodată am visat că este posibil. Credința voastră că puteți reuși, vă va duce acolo unde vreți să ajungeți și Dumnezeu va binecuvânta lucrarea mâinilor voastre." Au îmbrățișat-o.

Pentru tânărul Dikembe asta era tot ce avea nevoie să audă. Nimic nu a mai fost la fel în viața lui. Focul interior s-a aprins. Vroia să facă ceva.

Dar ce să facă? Cu ce să pornească? A început să facă singurul lucru pe care îl putea face. Să se roage. Nu avea la dispoziție nimic. Nici o altă resursă. Nada. Nichts. Nothing. Nimic. A început să întrebe, să caute, să citească. Devenea tot mai motivat să creadă, să viseze că poate deveni medic. A început să se roage să poată pleca din țară la studii și să se întoarcă să ajute societatea -"să ajut poporul meu" cum spune el- în calitate de medic. Din propria mărturisire a spus că nimeni în familia lui nu era înalt dar el a început să crească tot mai mult, ajungând în final la 2,20 m.

Să nu fiu prea lung în descrierea povestirii, Dikembe ajunge în America la un colegiu, motivat de aceeași dorință ce i se aprinsese în inimă în urmă cu câțiva ani. Să devină medic. Să își exprime credința, iubirea, capacitățile lui personale, prin practicarea medicinii. Să trăiască și să experimenteze fericirea în acest mod altruist. Făcuse un pas important înspre visul său. Era deja în SUA.

A avut multe de învățat și de suportat căci nici nu știa bine vorbi limba engleză și cu o voce răgușită, nu era altceva decât un biet african în ochii multora. Dar din nou, el a crezut. Din nou, s-a străduit. Din nou, s-a rugat. 

Lucrurile au luat o neașteptată întorsătură când antrenorul de baschet pe nume John Thompson, i-a spus lui Dikembe că e foarte bun la joc și că el crede în potențialul uriaș pe care acesta îl are. L-a încurajat și ajutat să își folosească darul acesta și i-a mai spus că probabil într-o zi va putea face mult mai mult pentru poporul african așa ca sportiv, decât în calitatea de medic.

De necrezut, dar în câțiva ani Dikembe Mutombo a devenit cel mai bun jucător, nominalizat în fiecare an ca CEL MAI BUN pe diversele categorii din NBA (cel mai bun blocker, cel mai bun marcator, sau altele). A devenit STAR NBA. Acum juca alături sau împotriva celor mai mari jucători din lume. L-a depășit în recorduri chiar și pe Kareem Abdul Jabar starul anilor '70.
Dikembe în acțiune

Primele milioane de dolari au venit și imediat a donat peste 3 milioane în startul proiectului și fundației la clădirea spitalului pe care s-a hotărât să îl construiască. În următorii ani a donat din propriul buzunar, peste 15 milioane de dolari. 

Prietenii lui, printre care și Magic Johnson, Patrick Ewing, Jordan, și mulți alții, au fost aceia care au completat până la uriașa sumă de 29 de milioane de dolari. Astfel în câțiva ani a inaugurat cel mai modern spital din Congo. Cu toate utilitățile, cu dotări de ultimă oră, ambulanțe, laboratoare. De atunci încoace, în fiecare an zeci de mii de oamenii bolnavi sunt tratați și investigați gratuit. L-a numit Biamba Marie Mutombo Hospital după numele mamei sale care i-a fost mentor și prieten în același timp. 

Dikembe a organizat zeci de tabere medicale și de refugiați de război în alte țări africane dar și în Asia unde el asigură asistență medicală pentru zeci de mii de oameni. A adoptat și 4 copii orfani de război, familia lui având acum 6 copii.

A făcut atâta bine Africii, încât i-au fost conferite zeci de medalii și diplome. Chiar și Hillary Clinton a vizitat spitalul din Kinsasha și impresionată de povestea lui, a făcut lobby pentru activitățile lui Dikembe. Vizita ei este înregistrată și pe siteul guvernului american: http://www.state.gov/secretary/rm/2009a/08/127098.htm

Incredibil, dar uite așa, nume mari precum Al Gore, Jimmy Carter, Koffi Annan, Bono sau Bush, au devenit unii dintre suporteri de bază ai lui Dikembe. (Nu pare o poveste SF? Ba da. Și totuși este adevărat.) Ei au aflat că acest om a dat mai mult altora decât a ținut pentru el însuși. Necondiționat. Nimeni nu a mai făcut așa ceva acolo. În centrul corupției, jafului, egoismului și al crimei din Kinsasha, Dikembe este omul care a schimbat ceva. Visul lui era să devină medic să ajute oamenii, dar Dumnezeu i-a dat mult mai mult decât atât. În loc să își aștepte lunar salariul el plătește acum salariile la zeci de medici și asistente.

Și mai mult decât o clădire nouă cu 300 de paturi și laboratoare ultraperformante, el a adus poporului său noi valori de viață și credință, o mentalitate nouă, pozitivă, o atitudine iubitoare, altruistă, vindecătoare. Le-a dat speranță. Le-a adus bucurie. Le-a spus povestea lui incredibilă. Le-a spus de unde a pornit. I-a învățat că totul este posibil atunci când crezi în destinul tău minunat. Le-a arătat că banii și faima nu sunt nimic dacă nu trăiești pentru ceva sau Cineva mai mare și mai important decât tine însuți. 

"Dacă nu folosești pentru aproapele tău și pentru binele societății, ceea ce ai, (banii, faima, inteligență, etc) aceste posesii devin dușmani tăi într-o zi" ne învață Dikembe.
Dikembe Mutombo

În timp, a inspirat politicieni, oameni de afaceri, de cultură, religioși și pe oamenii simpli să înțeleagă importanța credinței în visul propriu, importanța salvării aproapelui din suferință, valoarea investițiilor înspre binele societății, în educație, în binele altora. "Dacă vrei să faci în viață ceva special și nu mai găsești resurse și nici o cale, să nu abandonezi, căci Dumnezeu va face noi drumuri special pentru visul tău special".

A investit mult și în pregătirea medicilor, a dotat și alte spitale, a investit în educație, în școli, în diverse proiecte umanitare. Este poreclit "fiul lui Congo". I se mai spune și "omul care iubește pe poporul său". Asta îmi place cum sună. 


A apărut pe toate posturile TV americane, în presa tipărită și online, în talk-show-uri și pe coperțile celor mai prestigioase reviste din SUA, Europa, Africa din lumea politică, sportivă, afaceri sau cultură.

În fața senatului, congresului, și al celor mai mari 
și puternici oameni ai SUA președintele Bush îl felicită pe Dikembe. 
Ce moment!


 
Aniversare la retragerea lui Dikembe din baschet

Dacă îți place sportul iată câteva din cele mai 
bune înscrieri și blocaje făcute de Dikembe

Dikembe Mutombo nu încetează să dea credit pentru tot ce face, Domnului, mamei sale și oamenilor care au crezut în el atunci când era singur și fără viitor. 

El este omul care din mizeria străzilor din Kinsasha a urcat în topul Americii. El ne-a învățat că nimic nu este imposibil celui ce crede.

Închei acum, dar doresc să te întreb ceva. Nu te întreb care este mizeria ta, ci te întreb care este visul tău în acest moment? 

Ascultă: URMEAZĂ-ȚI VISUL. Acesta te va scoate din mizeria care se numește: MEDIOCRITATE. OBOSEALĂ. FRICĂ. O VIAȚĂ GOALĂ. O VIAȚĂ FĂRĂ SENS ȘI NEFERICITĂ. 

Abia aștept să scriu și despre tine și povestea ta. 
Vreau să scriu și despre români. Cred că și noi avem eroi.
Și noi avem oameni care cred că au un destin minunat și luptă pentru el. Așa că te rog fă din viața ta o mare binecuvântare pentru tine și pentru ceilalți. 
Vei cunoaște fericirea în cel mai complet mod și asta va aduce sănătate, ajutor și bucurie în viețile altora.

Un comentariu:

  1. Si eu ma rog Domnului ca tu, Lica Nemes sa fii unul dintre acei eroi romani...abia astept sa scriu despre tine intr-o zi!

    RăspundețiȘtergere