duminică, 14 septembrie 2014

Capitalul experientelor noastre

Despre asta vreau sa vorbesc la o intalnire de speakeri de saptamana viitoare organizat de un amic. 

Am vazut ca experientele vietii m-au format mai mult decat cuvintele. Cuvantul iubire nu te transforma precum experimentarea acesteia.

Una din problemele mari pe care le-am rezolvat foarte usor in viata mea a fost atunci cand am cautat raspunsul in mine, in istoria mea, in experientele mele, in viata mea. 


Experientele pozitive si negative ale vietii formeaza un "capital" valoros atunci cand privesti viata ca pe o experienta creatoare. Trebuie doar sa inveti sa lucrezi cu acest "capital". 

Este foarte posibil ca raspunsul pe care il cauti sau il astepti sa fie deja in viata ta. 

El este ascuns in cumularea experientelor tale, in ce ai devenit in ultimii ani. Este acolo. Nu are unde sa fie in alta parte. 

Stai cu ochii si cu urechile deschise. Il vei auzi si il vei vedea curand.

Un american din Texas si-a vandut pamantul ca sa mearga in California sa caute aur. A gasit ceva dar nu cum si-a dorit. In schimb cel care cumparase terenul lui a gasit petrol chiar acolo si s-a imbogatit foarte mult. Secretul unei afaceri de succes s-a 
aflat in amintirile frumoase ale unei sibience.
Ce ne spune asta? In primul rand fim atenti la ce e valoros cu adevarat in viata noastra. 

Fii atent in jurul tau, in trecutul tau, munca ta, in relatiile tale. Sa nu iti scape din nimic din a aprecia, a iubi sau a explora ce ai deja. 


In viata ta exista raspunsul mult cautat. Iata un alt caz la Sibiu. O femeie a facut din reteta bunicilor, o afacere de succes. Tot ce ai nevoie acum este sa cauti in viata ta raspunsuri. Corecteaza lucruri de care esti constient ca te blocheaza.

E interesant ca atunci cand am corectat lucruri in viata mea, imediat mi s-a extins si mi-a crescut capitalul acesta launtric. Valoarea capitalului, valoarea fortei tale creste  atunci cand indrepti lucruri in viata ta, cand investesti in tine, cand iti dai valoare.

Ce este acest capital in mod mai concret? Acest capital este capacitatea de a merge mai departe in viata, in proiecte, in relatii la un nivel superior nelasandu-te afectat de nimic. Capitalul tau este capacitatea ta creativa, capacitatea de a iubi, de a munci, de a face lucruri extraordinare in viata ta si a altora.

Ca sa mergi mai departe, treptat te deprinzi tot mai mult cu capacitatea de a folosi capitalul acesta. In situatii dificile ale vietii, inainte de un divort, de o conflict major, vei stii mai bine ce ai de facut... E clar ca dupa anumite experiente poti folosi mult mai eficient abilitatile ce le ai.

Este important sa ne creem o structura, un cliseu chiar din a intelege lucrurile prin care trecem sau ni se intampla. Cu cat intelegem mai bine asta, cu atat suntem mai puternici si devenim mai intelepti in orice gandim, simtim, vorbim si actionam.

Asa ca ce poate fi mai frumos decat sa ne creem experiente frumoase din ceea ce facem zi de zi? 

O banala plimbare poate deveni o experienta frumoasa cand dai valoare vietii tale. O carte citita intr-un mod activ poate deveni o experienta benefica. O intalnire, o excursie, o actiune, orice se intampla si facem sa se intample trebuie sa devina experiente de neuitat. 

Aceste experiente frumoase devin capitalul nostru, bogatia noastra, experienta noastra. Apoi il multiplicam si in alte vieti care sunt sarace temporar, care nu au invatat sa se bucure din plin de calatoria numita viata. 

Nimeni nu trebuie sa fie suparat pe viata, pe el insusi, pe divinitate, pe cei din jur. Experientele negative ale vietii trebuie sa fie lectii de viata importante nu falimentarea propriei persoane. Nu scadea valoarea "valutei" din capitalul tau prin a te lista la "bursa victimelor." Acolo actiunile nu au valoare. 

Actiunile tale trebui sa fie listate la "bursa vietii" si ele dau valoare celorlalti.

Asa ca draga mea, dragul meu, traieste frumos. Fa-ti viata frumoasa. Absoarbe tot ce e mai bun, nobil din viata si apoi da mai departe intr-o masura mult mai mare decat ai primit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu