El este fondatorul companiei RoCoach, prima companie care furnizează servicii exclusive de coaching de nivel premium în România. Mi se pare in armonie cu ceea ce si eu promovez asa ca va las sa va delectati.
**********
Revin aici dupa o perioadă mai lungă de pauză. Pauză în care am acompaniat mai mulți manageri din organizațiile mari și foarte mari din România să își deseneze – creativ și concret – viețile profesionale, individuale și de grup, în lumina succeselor pe care și le doresc.
Din toată această perioadă de intensă practică de coaching în România și în alte țări alăturate am extras câteva concluzii. Cea mai pură și dură este aceea că mulți dintre oamenii pe care i-am intâlnit nu pot exprima, verbal sau în alte moduri, motivațiile lor ultime de activitate. Nu știu sau nu vor să știe răspunsul la clasica întrebare de coaching: “care este visul tău?”.
Poți să marșezi pe ideea foarte atrăgătoare că deh, executivii de top, CEOii și proprietarii de business-uri sunt personaje care au un grad ridicat de realism, sunt pragmatice și bine ancorate în realitatea cotidiană. Sau îți poti servi un alt fel de explicație, mai moralizatoare, care să conțină cuvinte gen umilință, servitudine și leadership. Indiferent cum ai apuca-o, realitatea pe care o percep rămâne aceeași: oamenii uită, de cele mai multe ori, să își concentreze resursele personale în a-și împlini visele cele mai profunde.
Am reflectat la această bucată de realitate și am găsit cel puțin 9 cauze distincte ale neîmplinirii. Și mă grăbesc să ți le împărtășesc, în speranța conștientizării și eliminării lor.
Iată-le:
1. Nu ai obiective stabilite.
Atât de multe persoane au vise, dar foarte puține fac un pas înainte prin a le transforma în obiective de viață. Ai putea să spui că ai obiectivele stabilite, dar adevărul e că nu le ai notate undeva, să te uiți la ele, să le analizezi și să le organizezi în obiective smart. Și nu ai un plan de acțiune. Un obiectiv fără un plan de acțiune e ca o dorință la o stea căzătoare – o speranță că se va întâmpla. Un obiectiv cu un plan de acțiune este deja un prim pas spre atingerea acestuia.
2. Nu îți acorzi timp suficient de gândire.
Majoritatea persoanelor nu își acordă timp de gândire pe îndelete la ceea ce vor să obțină. Mai mult, nu își acordă timpul necesar pentru a se gândi la ceea ce trebuie să facă sau să schimbe astfel încât să ajungă la visele lor. Cei care își ating visele se gândesc aproape cât e ziua de lungă la visele lor și își calculează aproape fiecare pas spre visele lor.
3. Nu ai rugat pe nimeni să te susțină.
Ca ființe umane, suntem făcuți pentru a fi responsabili – pentru propriile persoane, pentru familie, pentru copii. Răspundem mai întâi în fața părinților, apoi în fața profesorilor, apoi în fața șefilor. Dar în fața cui răspunzi pentru propriile responsabilități? Câteodată, ajutorul cuiva apropiat este esențial în reușită – te ține răspunzător, te întreabă dacă respecți planul stabilit, nu te lasă să amâni sau să te ascunzi de ceea ce ți-e teamă.
4. Nu îți asculți chemarea.
Pasiunea e interesantă – orice ai face, oricât de ocupat ai fi, nu poți scăpa de ideile pe care le ai în minte: ce ai putea face, la ce ai excela, ce te-ar face extrem de fericit. Ignorarea acestora nu poate duce decât la frustrare.
5. Te temi să le împarți cu altcineva.
Oamenii sunt creați ca ființe sociale. Dacă vrem să dobândim mai multe, avem nevoie și de alții în jurul nostru (unde-s doi puterea crește!). Împărțirea viselor cu cineva va crea sinergie, va crește intensitatea și nu te va lăsa să trișezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu