E buna renuntarea? Uneori e foarte buna.
Nu ma refer sa renunti la visul in care crezi sau la chemarea pe are simti si e dovedit ca o ai. Nu. Spunand asta, ma refer la momentele in care trecem dintr-o etapa a vieti in alta. Este momentul in care simtim panica, simtim teama. Vrem cu orice pret sa stam acolo unde se pare ca e bine. Este zona de confort, de siguranta.
Am vazut in viata multor oameni, in viata mea, ca sunt momente in care esti "obligat" sa renunti. Trebuie sa o faci. Altfel platesti scump avansarea, progresul tau.
Ba chiar te poti trezi intr-o intarziere mare fata de ceva ce este cu mult mai important pentru tine desi inca nu o stii.
Ca un exemplu, in 2007-2008, cand industria tipografica a suferit o lovitura dura din partea online-ului, multi tipografi, editori de carte, reviste si ziare, incercau sa isi salveze bussinesul. Au investit mult, au mers pe pierdere, sperand sa se echilibreze piata si sa continue.
Apoi a venit si criza financiara. Multi bagau bani sa isi salveze afacerea. Unii au zis: "GATA. Renunt. Ma orientez spre altceva sau ma adaptez la noua provocare. Altii au zis: "Vand totul cand are inca valoare si ma reorientez."
Altii nu au inteles realitatea. Si au continuat sa finanteze in zadar. De ce? Nu au fost atenti, si nu au fost dispusi sa renunte.
Sa fi luptator in viata nu inseamna doar sa castigi sa ai succes la vedere. Nu. Inseamna sa fi intelept, sa previi lucruri care te vor afecta negativ in viitor.
Din pacate, zeci si sute de edituri si tipografii au falimentat de cand internetul a evoluat atat de mult si a oferit alternative la carti, ziare, reviste si publicitate online.
Si eu am fost afectat si din pacate pana in ziua de azi simt efectul negativ al acestei ambitii mari pe care am avut-o de a nu renunta la timp la ceva ce "trebuia" sa se prabuseasca.
Sunt multe domenii ale vietii, chiar si in credinta, in familie, in sport, arta, cultura, in care trebuie sa stim momentul cel bun al renuntarii, al intelepciunii, al schimbarilor din viata noastra. Sa observam ca o alta etapa, mai buna, mai glorioasa, mai puternica ne sta in fata. Si cu cat ne opunem, cu atat va trebui sa recuperam pierderile dupa aceea.
Nu ma uit la stirile TV negative, dar am auzit recent ca o femeie stia despre concubinul ei ca este violent, ca are antecedente de violenta cu alte femei, dar nu a renuntat la relatie, desi acesta o agresa fizic si verbal. Apoi a ucis-o.
Pacat ca atunci cand viata ne da semnale, noi preferam sa le trecem cu vederea. Platim scump. Nu doresc sa te descurajez. Deloc. Dimpotriva.
Doresc sa te incurajez sa nu renunti niciodata la viata ta, la viata altora, la ce e bun, frumos, divin si este legat de scopul tau si de chemarea pe care Dumnezeu ti-a dat-o. Nu renunta niciodata.
Dar te rog renunta la ce nu are sens, rost si viitor din viata ta. Analizeaza si cu inima, dar si cu mintea. Intreaba pe cineva care a avut succes in viata.
Consulta pe cineva care are experienta, care a reusit in orice si-a propus si pe care altii il respecta pentru maturitatea lui.
Uneori este ca si cum trebuie sa renuntam la o haina veche, murdara, rupta, pentru a primi o haina de calitate de firma, dar inca suntem suspiciosi, nesiguri. Ne tinem cu dintii de trecut. Ne e frica de fericirea adevarata pe care mereu am ocolit-o. Am respins-o.
Iata ca in multe situatii, este cel mai bun lucru pe care trebuie sa il facem.
Renuntam la lene. Renuntam la zona de confort. Renuntam la frica. Renuntam la prietenii care nu ne aduc nici un plus de valoare. Renuntam la vicii care ne afecteaza si ruineaza buzunarul, sanatatea, concentrarea, gandirea, relatiile.
Renuntam la gandirea negativa. Renuntam la idei ciudate care nu ne-au ridicat calitatea vietii.
Am vrut sa iti spun in acest articol despre valoarea si puterea ascunsa in "renuntare." Am reusit?
Renunt sa cred ca nu. :)
Renunt sa cred ca nu. :)
Inchei cu o intrebare.
La ce trebuie sa renunti ca sa cresti, sa te dezvolti si sa progresezi spiritual, profesional, educational, material, financiar?
Trebuie sa stii. Renunta acum.
Trebuie sa stii. Renunta acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu